Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie, simpel gezegd: je hebt het of je hebt het niet! Het kan ervoor zorgen dat je je heerlijk voelt, alsof je de wereld aankunt. Maar als het je aan inspiratie ontbreekt kun je je juist futloos en zelfs een beetje verloren voelen.
Hoewel het niet iets tastbaars is, heeft ‘inspiratie’ wel een groot effect op alles dat je onderneemt. Maar wat is inspiratie nou precies? En nog belangrijker: waar haal jij je inspiratie vandaan?

Wat is inspiratie?

Het woord inspiratie is afgeleid van het Latijnse woord ‘spiritus’, dat geest betekent. Toch heeft inspiratie geen eenduidige betekenis en vind je in het woordenboek verschillende betekenissen terug: inademing, een goddelijke ingeving, bezieling, inval en levenwekkende kracht.

Iedereen kan dus een andere, eigen invulling geven aan de term ‘inspiratie’. En dat maakt het een bijzonder fenomeen. De belevenis van inspiratie kan zich voor iedereen dus op een andere manier uiten en verschillend aanvoelen. Terwijl de één direct actie onderneemt, wordt de ander eerst aan het denken gezet of tot het opschrijven van nieuwe ideeën of plannen aangezet. Maar een gemeenschappelijke ervaring die iedereen toch wel bekend voorkomt is het gevoel van motivatie en de innerlijke beleving dat alles op zijn plek valt, dat alles klopt!


Waar haal jij de inspiratie vandaan?

Het voelt dus bijzonder fijn om geïnspireerd te worden. Maar hoe doe je dat nou? Dat proces verloopt voor iedereen verschillend. Een belangrijke factor die meespeelt bij het verkrijgen van inspiratie is rust. Als je een druk leven leidt is het belangrijk bewust voor die rust te kiezen. Pas in een toestand van innerlijke rust is er plaats voor nieuwe ideeën en nieuwe ingevingen.

Dus het belangrijkste is dat je bij jezelf te rade gaat hoe jij tot rust komt. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het lezen van een goed boek, het luisteren van muziek, het mediteren, door het beoefenen van Yoga of door een weekeindje weg te gaan. Je kunt vaak ook tot rust komen terwijl je lichamelijk juist actief bent, zoals bij hardlopen, zwemmen of door in de tuin te werken.


Waar raak ik door 
geïnspireerd?

Inspiratie - Quote Nelson Mandela

Als ik op zoek ben naar inspiratie weet ik zo langzamerhand wel wat ik zelf kan doen om hier ontvankelijker voor te worden. Zo kan ik enorm geïnspireerd raken door het kijken van bepaalde films en door het lezen intrigerende boeken. Daarnaast vind ik ook vaak inspiratie op het internet, bijvoorbeeld door het zien van leuke foto’s op Instagram of Pinterest en door het lezen van interessante blogs of artikelen. Ook raak ik gemotiveerd door goede gesprekken met vrienden/vriendinnen, onverwachte ontmoetingen met boeiende mensen én door motiverende verhalen en goede quotes van (beroemde) personen of succesvolle ondernemers. Zoals recentelijk de indrukwekkende Golden Globe speech van Oprah Winfrey, of de film ‘Walt before Mickey’, waarin het verhaal van Walt Disney wordt verteld over hoe hij, na veel tegenslagen en tegenwerking uiteindelijk zijn wereldberoemde bedrijf opbouwde. Een andere voor mij belangrijke inspiratiebron is de natuur.

Inspiratie - Berk en meidoornDoor een fijne, lange wandeling te maken in het bos of op het strand komen er regelmatig nieuwe plannen en ideeën in mij op. Ook een fijn gesprek met mijn partner of vriendinnen helpt mij altijd bij het verkrijgen van nieuwe ideeën of het zien van andere invalshoeken.

Soms kun je ook ineens een spontane inspiratie boost krijgen zonder dat je er iets specifieks voor hoeft te doen. Maar daar kun je helaas niet altijd vanuit gaan. En daarom noem ik hierbij 10 handige tips om tot inspiratie te komen:

 • Verander van omgeving → Door een andere omgeving op te zoeken dan waar jij je normaal in bevindt, zul je andere en nieuwe prikkels binnen krijgen die voor nieuwe ideeën zullen zorgen.
 • Probeer nieuwe dingen → Door uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen uit te proberen vergroot je je creativiteit en nieuwsgierigheid. Leer een instrument bespelen of ga eindelijk eens die cursus fotografie doen waar je al zo lang mee wacht.
 • Brainstorm met anderen → Je komt een stuk makkelijker op nieuwe ideeën en aan nieuwe inzichten door te brainstormen met jouw partner, vriend(in) of collega. Simpelweg omdat de ander bijvoorbeeld aan zaken denkt waar jij tot dan toe niet bij stilgestaan hebt.
 • Creëer een leuke werkplek → Maak de plek waar jij je dagelijkse werk verricht inspirerend door een leuke, warme aankleding (plantjes, lijstjes met leuke spreuken, een mooi kleurtje op de muur etc.). Maar denk ook zeker aan het praktische aspect. Zorg bijvoorbeeld voor een whiteboard voor het uitwerken van bestaande en nieuwe ideeën, handige mappen voor de administratie, opgeruimde lades en genoeg werkruimte.
  Mocht je een kantoorbaan hebben en werken aan een bureau dat niet van jezelf is, probeer er dan toch iets (laagdrempeligs) mee te doen zodat het meer als je eigen plekje voelt.
 • Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt → Door altijd iets bij je te hebben als je plotseling een geweldige ingeving krijgt, kun je dit altijd noteren op papier zodat je het niet vergeet of geen belangrijke details uit het oog verliest. Je kunt hier allerlei zaken in noteren: kom je interessante informatie tegen op het internet, wordt er iets relevants besproken in een tv-programma of lees je over een paar goede recepten die je graag wil uitproberen? Een notitieboekje is de uitkomst! Mocht je ‘m toch onverhoopt een keer vergeten zijn, dan kun je altijd jezelf een e-mail of een berichtje sturen met je smartphone zodat je het goede idee niet kwijtraakt!
 • Ga sporten → Tijdens het beoefenen van sport ben je vooral intensief bezig met het bewegen zelf en daardoor komt je hoofd tot rust. Door deze rust ontstaat er weer ruimte voor nieuwe plannen en ideeën. Daarom krijgen mensen na het sporten ook vaak spontaan geweldige ingevingen! Sport je momenteel niet en zoek je iets dat gemakkelijk op te pakken is? Probeer dan de ‘7-Minute Workout’:Deze workout is ook verkrijgbaar als (gratis) app.
 • Ga de stad in → In de stad is altijd genoeg te zien en te doen. Er zijn parken, mooie etalageruiten, leuke winkels, gezellige eettentjes, conceptstores, terrasjes en veel verschillende type mensen met mooie of aparte kleding, originele sieraden en creatieve kapsels. Door gewoon te observeren of in aparte winkeltjes rond te neuzen kun je veel inspiratie krijgen.
 • Luister naar andere muziek → Buiten je comfortzone stappen is een belangrijk thema en kwam al een paar keer voorbij in de voorgaande punten. Ook bij het luisteren van muziek kan het heel verfrissend en inspirerend zijn om eens naar compleet andere soort muziek te luisteren dan normaal. Verras jezelf en zet eens spontaan iets nieuws op!
 • Ga in bad → Het nemen van een heerlijk warm bad werkt ontzettend ontspannend voor mij. En als je er eens goed de tijd voor neemt; met wat kaarsjes, heerlijke badolie, een muziekje en een glas wijn, kan dat een enorme bijdrage leveren aan het opborrelen van nieuwe, interessante ideeën.
 • Neem even een elektronica break → Vele van ons zijn tegenwoordig zo druk met onze smartphones, laptops, iPads en tv’s, dat het echt moeilijk blijkt te zijn om even alles aan de kant te leggen en je een avondje op de ‘ouderwetse’ manier te vermaken. Je bent snel druk om toch nog even die appjes te versturen, wat e-mails voor je werk te checken, of met het scrollen op Facebook of Instagram. Ook is Netflix altijd een laagdrempelige manier om jezelf te vermaken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het bijzonder rustgevend werkt om je telefoon eens uit te zetten en met een goed boek of een leuk tijdschrift op de bank de avond door te brengen.

 

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om tot inspiratie te komen! Maar er zijn nog heel veel andere adviezen te benoemen die tot meer inspiratie leiden.
Vind jij het lastig om inspiratie te vinden of heb je er ook zo jouw eigen manieren voor ontwikkeld? Waar raak jij nou van geïnspireerd? Laat het me weten!

Britt

No Comments

Post a Comment